divendres, 23 de desembre del 2011

Blog de Ciències

Aquest és el blog de Ciències de l'Institut Artístic Oriol Martorell. Una feina ben feta sens dubte que hem d'agair i que pot ser de molta utilitat als alumnes de Secundària. Fes clic aquí.

dissabte, 10 de desembre del 2011

Observatori de la Difusió de la Ciència

L'Observatori de la Difusió de la Ciència de la UAB és una entrada molt interessant on hi podreu trobar un gran nombre d'idees i recursos per aplicar a les aules. Fes clic aquí.

dimarts, 6 de desembre del 2011

WolframAlpha

WolframAlpha is an engine for computing answers and getting knowledge. It works by using its vast store of expert-level knowledge to compute answers to questions you ask. Here.

WatchKnowLearn

Free educational videos. Here.

diumenge, 13 de novembre del 2011

Guia Hàbitat

Hàbitat és una guia d’activitats per a l’educació ambiental publicada el 1998 per l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona. Un cop exhaurida l’edició en paper, i atès que l’interès per aquest recurs no ha decaigut, l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, en el marc de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), i amb el permís dels autors, han convertit la guia Hàbitat en una guia en línia. S’ha aprofitat el procés de conversió per actualitzar, adaptar conceptes desfasats, afegir-ne d’emergents, actualitzar dades i millorar-ne la imatge.
La podeu trobar aquí.

divendres, 21 d’octubre del 2011

Diccionari d’educació en línia

Aquest diccionari aplega i defineix prop de dos mil termes del món de l’educació i de les seves facetes: pedagogia general, pedagogia social, recerca educativa, organització i gestió educatives, orientació psicopedagògica, didàctica, educació especial i tecnologia de l’educació. Cada article conté, a més de la denominació catalana, els equivalents en castellà, francès i anglès, la definició i, sovint, una o més notes explicatives.
Es tracta de la versió en línia del Diccionari d’educació, elaborat pel TERMCAT i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya amb el suport del Govern d’Andorra i la col•laboració de la Societat Catalana de Pedagogia de l’Institut d’Estudis Catalans.
Des de la pestanya Consulta de termes, es pot o bé accedir a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari) i desplegar les fitxes, o bé fer directament al quadre Text de la consulta cerques simples o avançades (en qualsevol dels idiomes del diccionari.
Feu clic aquí.

dimecres, 19 d’octubre del 2011

Nova guia per fer l'agenda 21 a les escoles

De l'Agenda 21 escolar de Barcelona, ens arriba aquesta nova guia per fer l'agenda 21 a les escoles. Un bon recurs per millorar en la sostenibilitat i l'educació ambiental.






diumenge, 9 d’octubre del 2011

Els símbols matemàtics

La Mercè ens fa arribar aquesta curiosa pàgina que explica l'orígen dels símbols matemàtics. No us ho creureu però és molt interessant i ajuda a fer-se la idea d'una part important de la història de les matemàtiques, on la simbologia és un element clau del seu llenguatge. Feu clic aquí.

dissabte, 8 d’octubre del 2011

Biocomunica't

Web d’un grup de joves investigadors que ofereixen tallers per anar als centres i portar també el material necessari per fer activitats pràctiques i de laboratori molt interessants. Aplicable a cicle superior de l'ESO i Batx.
Feu clic aquí.

dissabte, 1 d’octubre del 2011

Parc Científic de Barcelona

El Parc Científic Barcelona és un espai de trobada entre universitat, empresa i societat que té com a finalitat potenciar la innovació, principalment en ciències de la vida.
Establert per la Universitat de Barcelona el 1997, va ser el primer parc científic de l’Estat espanyol i avui és un referent internacional en el foment de la innovació que acull més de 2.000 professionals.
El Parc Científic Barcelona té com a objectius:
Potenciar la recerca d’excel·lència amb el suport d’una àmplia oferta tecnològica
Dinamitzar la relació entre la universitat i l’empresa
Impulsar la creació de noves empreses i instituts
Promoure el diàleg ciència-societat i les vocacions científiques

Entra aquí.

Observatori de Bioètica i Dret

Adreça de l'Observatori de Bioètica i Dret del Parc Científic de Barcelona de la UB. Fes clic aquí.


Recursos del món del cinema per tractar temes de bioètica a l'aula. Entra aquí.

divendres, 30 de setembre del 2011

Agenda Escolar Europea

L’Agenda Escolar Europea conté els apartats característics d’una agenda escolar amb la particularitat que, al llarg del curs, s’inclouen continguts relacionats amb la sostenibilitat en forma d’activitats o informacions setmanals diverses. Tot, amb l’objectiu de donar a conèixer entre l’alumnat els conceptes del desenvolupament sostenible, estimular i promoure conductes ambientalment responsables i de respecte vers el medi. Fes clic aquí.

dimarts, 27 de setembre del 2011

Recursos de Biologia

Una curiosa pàgina web amb recursos interessants per la didàctica i el treball a l'aula i el laboratori de la Biologia. Fes clic aquí.

dissabte, 17 de setembre del 2011

Junts x l'educació

El web Família i Escola, Junts x l’educació ofereix a les famílies recursos i informacions per a millorar la implicació en el procés escolar dels seus fills/es.
L’objectiu és aconseguir una major responsabilitat compartida dels pares en el procés educatiu i en la millora de l’èxit escolar.
Inclou guies, recomanacions, enllaços web i informació en diferents aspectes per a cada etapa educativa.
El web s’estructura en dos apartats: escolaritat, i educar i créixer en família.
Feu clic aquí.

dilluns, 12 de setembre del 2011

Nanoyou

Una pàgina genial: podràs saber més coses sobre la nanociència i les nanotecnologies a través de diversos recursos, com ara vídeos, presentacions en PowerPoint i pòsters, i també podràs visitar galeries d’imatges i de projectes artístics relacionats amb la nanociència i la nanotecnologia. A més de nombrosos recursos de treball a l'aula i al laboratori. No t'ho perdis i fes clic aquí.

dilluns, 5 de setembre del 2011

Guia didàctica dels objectius del Mil.leni per a pares i mares

Educació Sense Fronteres ha editat la Guia Didàctica sobre els Objectius del Mil.lenni. Aquesta guia pretén ser un recull de recursos pedagògics per reflexionar sobre temes com la salut, el gènere, l'educació i la sostenibilitat ambiental, i oferir als pares i mares propostes de jocs i experiments per compartir amb fills i filles Els Objectius del Mil.leni (ODM) són vuit punts estratègics que cal treballar per acabar amb la pobresa extrema al món abans del 2015. Es van elaborar a l'any 2000 després que 191 caps d' estat i govern signessin la Declaració del Mil.lenni on es comprometien a treballar tots junts per assolir la fita marcada.
Els 8 objectius són els següents:
1. Eradicar la pobresa extrema i la fam.
2. Aconseguir l'educació primària universal.
3. Promoure la igualtat entre sexes i l'autonomia de la dona.
4. Reduir la mortalitat infantil.
5. Millorar la salut materna.
6. Combatre el SIDA, el paludisme i altres malalties.
7. Garantir la sostenibilitat ambiental.
8. Fomentar una associació mundial pel desenvolupament.
Podeu descarrregar-vos la Guia Didàctica sobre els Objectius del Mil.lenni al web de Educación sin Fronteras

Ciutat, territori, paisatge, recursos per l'ESO

Ciutat, territori, paisatge
Promogut pel Departament d'Educació, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques i l'Observatori del Paisatge de Catalunya, “Ciutat, territori, paisatge” és un projecte que fomenta la cultura del territori i la sensibilització envers el paisatge. S' inscriu en els objectius generals i terminals de l'educació secundària obligatòria (ESO), així com en els objectius de sensibilització paisatgística previstos per la Llei 8/2005, de 8 de juny, de protecció, gestió i ordenació del paisatge de Catalunya.
La finalitat principal d' aquest projecte és facilitar la tasca al professorat, contribuir a l'actualització dels coneixements de l'alumnat d' ESO sobre la ciutat i el territori de la Catalunya actual, i promoure la sensibilització envers el paisatge, com a component important del patrimoni natural i cultural del nostre país i, per tant, de la nostra identitat col.lectiva.
Aquest web i les làmines de paisatge conformen el material de suport del projecte educatiu.
Més informació

dissabte, 3 de setembre del 2011

Guia d'activitats per l'Educació Medioambiental

Hàbitat és una guia d’activitats per a l’educació ambiental resultat d’un llarg procés. La primera versió de la guia es va publicar en castellà el 1996 pel Ministerio de Medio Ambiente. Des de 1996 l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona va promoure l’experimentació, avaluació i millora de les activitats de la guia a les escoles de la ciutat. Un cop incorporades les millores suggerides la guia va ser publicada en català en format paper l’any 1998 per l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona.El 2010 ambdues edicions es troben del tot exhaurides, però l’interès per la guia Hàbitat no ha decaigut. Per aquesta raó, en el marc de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, acorden convertir la guia Hàbitat tradicional en una guia en línia, i s’aprofita el procés de conversió per actualitzar, adaptar conceptes desfasats, afegir-ne d’emergents i actualitzar dades. Fes clic aquí.

Tornada ecològica a l’escola

La tornada a l'escola torna a ser una bona oportunitat per revisar els nostres hàbits de sostenibilitat i de formació i consciència medioambiental. La Fundació Eroski ens ofereix a través de la seva secció de Medi Ambient una sèrie de bones propostes. Fes clic aquí.

Xplorehealth, recursos en Recerca Biomèdica

Xplorehealth, recursos en Recerca Biomèdica, és una pàgina en la que trobaràs nombrosos recursos i activitats per estar al dia dels avenços i técniques en recerca biomèdica i biotecnologia. Fes clic aquí.

diumenge, 28 d’agost del 2011

Activitats a l'aula de Química

I si voleu propostes per la Química...no us acabereu aquesta pàgina de l'Espai Internet de TV3, tot commemorant l'Any Internacional de la Química, el 2011 . No ho dubteu!

Matemàtiques i en anglès!

Si voleu propostes d'activitats per treballar les matemàtiques a l'aula i en anglès no us perdeu aquesta web.

dimarts, 26 de juliol del 2011

Recursos didàctics per a Secundària

Dinàmiques grupals, jocs, TICs i altres recursos per a cicles formatius i batxillerat.


Un bloc ple de recursos i material per les classes de Secundària.
Feu clic aquí.

diumenge, 24 de juliol del 2011

Entretenir-se i aprendre amb jocs de geografia

Del programa de TV3, Espai Internet ens arriba una pàgina plena de jocs sobre geografia, gratuïts. Es tracta d'intentar situar al mapa les ciutats que ens van proposant, de la manera més exacta, i en el mínim temps possible. Després de cada intent, la web ens indica de quants quilòmetres ens hem equivocat. Tenim diverses variants: ciutats i províncies espanyoles, ciutats europees, de Sud-amèrica, Àfrica, Àsia o Orient Mitjà. També podem jugar directament a situar les capitals del món. Una altra variable divertida és mirar d'encertar les banderes de tots els països del món. Fes clic aquí.
I encara més: un tetris de geografia europea. Entra aquí.
I per acabar, un recull de mapes interactius en flash de Catalunya, Espanya i el Món. Clica.

dissabte, 23 de juliol del 2011

Enciclopèdia de la Naturalesa

La Natura al teu abast.

Només has de fer clic a: Enciclopèdia de la Naturalesa

B-mols

Taller de visualització de biomolècules en 3D. ÉS un complement molt recomanable, que facilita la identificació i comprensió estructural de les biomolècules. Conté exercicis i unitats d'autoavaluació.
El nivell és adequat per a alumnes de Batxillerat de Biologia i també per a estudis universitaris de primer curs.
Fes clic aquí.

Plantes i animals del nostre entorn

Plantes i animals del nostre entorn
Clic aquí

dimecres, 29 de juny del 2011

Recerca en acció

El principal objectiu de Recerca en Acció és donar a conèixer la investigació que es fa a Catalunya en totes les disciplines, tant pel que fa als resultats com als mètodes i eines emprats, de manera amena, gràfica i participativa. Un altre objectiu de Recerca en Acció és contribuir a l'ús del català com a llengua vehicular en la comunicació científica.
Recerca en Acció és un portal de la Generalitat de Catalunya.
Fes clic aquí.

diumenge, 19 de juny del 2011

The exploratorium

The museum of science, art and human perception. Clic here.

El teu pes en altres móns

Voleu saber quin seria el vostre pes a la Lluna o a qualsevol planeta del Sistema Solar? Aquesta web ens ho diu de forma instantània. Només cal escriure quin és el nostre pes a la Terra, per exemple 70 quilos, i al moment ens calcula el que pesaríem, per exemple, a la Lluna (11,6) o a Júpiter (165,4). També ens diu el pes als satèl·lits de Júpiter o al Sol o a diversos tipus d'estrelles...Fes clic aquí.

dissabte, 11 de juny del 2011

Guia dels museus

La guia dels museus d'Espanya. Una bona eina didàctica per treballar l'Art i l'Història de l'Art.
Feu clic aquí.

Lectura en anglès

Programa d'IBM per ajudar els infants en la lectura en anglès. Interessant i útil. http://www.readingcompanion.org/

dijous, 9 de juny del 2011

Personatges en joc

Joc interactiu adreçat als alumnes d'educació primària per donar a conèixer la vida i obra dels investigadors catalans. Fes clic aquí.

dimecres, 8 de juny del 2011

Taula periòdica

Recurs per química:
http://www.periodicvideos.com/
Cada element de la taula periòdica amb un video de les propietats i els efectes de l'element! Fa molt bona pinta...
Joc per treballar la taula periòdica. Fes clic aquí.

dilluns, 6 de juny del 2011

Els prats submarins de posidònia

Conjunt de recursos del Departament de Territori i Sostenibilitat adreçat a diversos nivells educatius, que permet treballar els ecosistemes de posidònia —considerats els més importants de la Mediterrània— i les amenaces ambientals a què estan sotmesos. Hi trobareu un conte, ara també en francès, la guia didàctica, pòster i el dossier del professorat, tot descarregable. Molt recomanable per tractar temes de medi natural, biodiversitat, bones pràctiques i descoberta de l'entorn. Més informació.

Changing with the climate

Aquest és el nom d'un projecte iniciat enguany, dins el programa Comenius, en el marc del Lifelong Learning Programme, de la Comissió Europea. Amb el canvi climàtic com a temàtica central, s'ofereixen recursos pedagògics, suport per treballar el currículum i la participació en congressos a diversos països europeus.
L'objectiu és crear una xarxa d'intercanvi d'experiències i recursos entre centres amb estudiants de cicle superior de primària i/o primer cicle de secundària.

Ethica

Joc de taula de simulació que ajuda a entendre com funciona el sistema financer global i convida els jugadors a posar-se en la pell de banquers, inversors i ciutadans i experimentar amb els comportaments i les implicacions econòmiques, socials i ambientals de la presa de decisions en matèria d’inversions. Interessant eina pedagògica per utilitzar a secundària.
Fes clic aquí.

dissabte, 7 de maig del 2011

FAROS

FAROS Sant Joan de Déu és l'Observatori de la salut de la infantesa i l’adolescència. Té la missió de recollir i analitzar informació de rellevància en l’àmbit de la salut infantil i de l’adolescència, per així generar i difondre coneixement de qualitat en aquest camp, dirigit a pares i educadors, així com al professional de la salut, partint de la premissa que és necessari conèixer per poder actuar de forma responsable. Feu clic en la paraula subrratllada a l'inici del text.

Consultori Català

Una proposta de la nova edició de la Vanguardia en català que fa molt bona pinta. En aquest nou consultori t'ajudarem a resoldre, en català i castellà, tots els teus dubtes relacionats amb la llengua catalana. Per entrar feu clic en la paraula subrratllada.

Quantum LEAP Learning English for Academic Purposes

Quantum LEAP is an online learning environment for English language learning at university level. It consists of a series of thematic modules with multimedia material related to topics of academic interest, approached from an interdisciplinary perspective (e.g. women and science, environmentalism, science fiction, etc.). Each module contains interactive activities to practise the skills of reading, writing, listening and speaking. Clic here.

Objectius del mil·leni i material didàctic d'Educació sense Fronteres

En aquestes dues entrades que teniu a continuació disposeu de material de qualitat per tractar els Objectius del Mil·leni amb els alumnes. També teniu la pàgina principal d'Educació sense Fronteres, on disposeu de recursos i suggeriments nombrosos i bons per temes de tutoria relacionats amb la Pau, la Solidaritat, etc. Feu clic en les paraules subrratllades.

divendres, 6 de maig del 2011

Projecte medusa

En els darrers anys, les arribades d’eixams de meduses a les nostres costes s’ha convertit en un fet habitual. Lluny de ser un fenomen típicament d’estiu, les arribades es produeixen durant tot l’any. Alguns episodis durant el hivern han portat més meduses a les platges catalanes que la majoria de les arribades de l’estiu. La tendència general es que si mes aviat hi han algunes platges on les arribades son més probables que la resta, la presencia de meduses es un fenomen poc predicible. Per saber-ne més fes clic aquí.

dijous, 5 de maig del 2011

Què en saps del VIH i de la sida

Què en saps del VIH i de la sida? IrsiCaixa et convida a conèixer de prop la ciència i la recerca entorn al VIH i la sida! Perquè creiem que amb la divulgació i l’educació tots podem contribuir a l’eradicació d’aquesta pandèmia.
Feu clic aquí.
L'adreça web:
http://www.irsicaixa.org/divulgacio

Cercador de plantes

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya inicia aquest projecte basat en un web cercador de plantes en interacció amb l'usuari. Es tracta d'un web cercador de plantes que permet que l'usuari també n'hi inclogui, així com s’obtingui molta més informació de cada espècie. Entra aquí.

dijous, 28 d’abril del 2011

RACC Educa

RACC Educa és una aplicació en línia per treballar l'Educació per la Mobilitat i que permet l'accés als seus continguts als usuaris/àries registrats. Per als usuaris/àries no registrats hi ha una "zona demo". Fes clic aquí.

dimarts, 26 d’abril del 2011

Sangakoo

Una web molt completa i amb molts recursos i material pel treball a classe de matemàtiques. Una xarxa social a través de la qual aprendràs matemàtiques.
Fes clic aquí.

dijous, 24 de març del 2011

La web del metro

Per aprendre a viatjar en el metro. Una web per infants i per treballar a tutoria.
Fes clic aquí.

dimecres, 23 de març del 2011

Poem express

El web de poem express. No t'ho perdis!
Fes clic aquí.

dissabte, 5 de març del 2011

Carnestoltes sostenible

Carnestoltes ecològics. Una altra manera d'enfocar les festes i celebracions a l'Escola. Fes clic aquí.

dimecres, 2 de març del 2011

Recursos sobre discapacitat i malaltia

DIXIT ha preparat un recull variat de recursos per parlar als infants de la discapacitat i la malaltia. En aquest dossier temàtic et recomanem contes i llibres infantils que expliquen la situació de les persones amb discapacitat i altres malalties com l’Alzheimer, la sida o el càncer amb la voluntat de donar a conèixer als infants aquestes realitats i fomentar la no-discriminació. També conté articles, revistes i recursos web que mostren les possibilitats pedagògiques del conte i de la lectura, així com una llista d’institucions que fomenten aquestes eines educatives.
Entra aquí.

dissabte, 26 de febrer del 2011

Jugar i aprendre

Una pàgina de jocs per estimular la lògica, aprendre jugant...per totes les edats!
Fes clic aquí.